Menu

Języki/Languages

Wybierz język interfejsu:

Po ponad 4 latach funkcjonowania to forum zostało zamknięte.
Naturalnym następcą tego forum jest forum Polskiego Towarzystwa Genealogicznego Forum Genealodzy.pl.
Wielu bywalców tego forum można znaleźć również na nowopowstałym forum genealogicznym ForGen.pl
Polecam!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
uzytkownik
14 Temat postu: Cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej w Małopolsce  PostWysłany: 10 Lut 2005 - 08:14

Witam, chciałem podzielić sie kilkoma uwagami które nasunęły mi się po znalezieniu na waszej stronie reklamy nowego projektu : "Cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej w Małopolsce" Sławomir Dąbrowski.

Podobają mi się jego założenia a to z powodów:

1. Nazwiska i plany cmentarzy, spisy poległych są, jeśli chodzi o zachodnigalicyjskie cmentarze pierwszej wojny już opublikowane (2/3 z 400 zachodniogalicyjskich cmentarzy) na papierze przez Jerzego Drogomira w ksiązkach "Polegli w Galicji Zachodniej 1914 - 1915 (1918) t. I i t.II. Dosyć łatwo będzie przekopiować do internetu kilkuletnią (jesli nie kilkunastoletnią) pracę p. Drogomira zwłaszcza że w maju 2005 ma zostać wydany III tom zawierający dane pozostałych cmentarzy (do okrągłej liczby 400-tu).
2. Inwentaryzację będzie też dosyć łatwo "przeprowadzić" ponieważ, także została już wykonana i także została opublikowana na papierze : Duda Oktawian, „Cmentarze I wojny światowej w Galicji Zachodniej 1914-1918”, Ośrodek Ochrony Zabytkowego Krajobrazu, Warszawa, 1995; Wystarczyło będzie w zasadzie tylko przejechać samochodem po terenie byłej Galicji Zachodniej i zaktualizować dane. Ale i to będzie dosyć łatwe bo:
3. Od kilku lata w sieci egzystuje strona www.cmentarze.gorlice.net.pl na której można znaleźć opisy wraz ze zdjęciami stanu obecnego większości z 400 zachodniogalicyjskich cmentarzy wojennych I wojny światowej.

Podsumowując jest to ogólnie bardzo ambitny projekt i co najważniejsze całkowicie, moim zdaniem mozliwy do szybkiej i gładkiej realizacji, czego panu Sławomirowi Dąbrowskiemu życzę.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
MariaŁopaciuk
Temat postu: Cmentarze wojenne I wojny światowej w Małopolsce  PostWysłany: 23 Lis 2006 - 11:46

Witam

Przeczytałam Pana - bardzo mnie ten projekt zainteresował, gdyż od kilku lat poszukuje podobnej publikacji obejmującej Galicję Środkową ( okolice Jarosławia, Rzeszowa Przemyśla ).
Proszę o informacje czy w/w przez Pana projekt w tym poście już jest realizowany, gdzie dostępne są materiały ( książki ? ) na ten temat ?
Czy zna Pan inne materiały, książki osoby - gdzie mogłabym szukać informacji na temat cmentarzy wojennych I wojny światowej obejmującą d. Galicję Środkową ?

Pozdrawiam

Maria

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
zygbor
Temat postu:   PostWysłany: 14 Gru 2006 - 16:07

"Użytkowniku" zgadzam sie,że projekt jest bardzo ambitny.Nie zgadzam sie jednak ze stwierdzeniem ,że można go w sposób łatwy i gładki wcielic w życie.Na terenie Galicji w dokumentacji cmentarzy są przeogromne braki.Wiem od osób kompetentnych,że Ukraińcy po wejściu
po 17 wrzesnia konfiskowali całą dokumentację zarzadów wielu cmentarzy i dokumentacja ta nigdy nie została odzyskana.Groby działaczy i żołnierzy walczących przeciw oddziałom ukraińskim były dewastowane,zrywano tablice a nacjonaliści ukraińscy dopuszali się
profanacji nie tylko grobów ale także pomników w tym także pomnika Orląt Przemyskich.Nasze władze samorządowe powinny zabiegać u naszych wschodnich sąsiadów o zwrot wywiezionej (zagrabionej)
dokumentacji historycznej cmentarzy polskich.
Pozdrawiam
Zygmunt Borowy

bayerek
Temat postu:   PostWysłany: 14 Gru 2006 - 17:42

Witaj Mario!
Przejrzyj Bibliografię Zachodniogalicyjskich Cmentarzy Wojennych sporządzoną przez P. Marka Widurka, a zamieszczoną tutaj:
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty/cmentarze/bibliografia
Może znajdziesz coś dla siebie.
Jest też trzytomowe wydanie „Galicyjskich Cmentarzy Wojennych” autorstwa Romana Frodymy, wydane przez Oficynę Wydawniczą „Rewasz”
tom I - Beskid Niski i Pogórze
tom II - Okolice Tarnowa
tom III - Brzesko - Bochnia – Limanowa
Ale wydaje mi się, że obejmuje tereny za bardzo na zachód w stosunku do Twoich potrzeb.
Pozdrawiam
Monika Bayer-Smykowska

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
rysiu
Temat postu:   PostWysłany: 15 Gru 2006 - 21:39

Zwracam się z prośbą w sprawie cmentarzy z okresu pierwszej wojny św. interesuje mnie cmentarz w miejscowości Pustomyty koło Lwowa tj. czy ktoś na temat tego cmentarza ma jakieś informacje . Bo poszukuję grobu mojego wujka . Rysiu .

MariaŁopaciuk
Temat postu: Cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej w Małopolsce  PostWysłany: 15 Gru 2006 - 22:07

Witaj Moniko,

Niestety przytoczone przez Ciebie pozycje książkowe nie obejmują interesującego mnie obszaru Galicji Środkowej. Usilnie poszukuję książkę autorstwa Ireny Zając „ Cmentarze I WŚ woj. przemyskiego ” wydanej w 2001 r. przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Przemyślu.

Serdecznie pozdrawiam Very Happy
Maria

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
jdgorski
Temat postu: cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej  PostWysłany: 02 Mar 2007 - 12:07

Witam!

Poszukuję informacji na temat osoby o nazwisku Ludwik Stasik, który urodził się w 1895 roku w Kotlinie koło Jarocina. Zginął na froncie w 1915 roku w miejscowości Bania w Karpatach podczas walk w I wojnie światowej. W czasie tej wojny został wcielony do armii niemieckiej i skierowany na front wschodni na pomoc armii austriackiej walczącej wówczas z wojskami rosyjskimi na froncie w Karpatach.
Poszukuję grobu Ludwika Stasika.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Jeśli to możliwe, to proszę o przesłanie zdjęcia grobu.

Pozdrawiam serdecznie

Roman

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
goga
Temat postu:   PostWysłany: 02 Mar 2007 - 12:52

Witam.
Mario-zwróć się bezpośrednio do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Przemyślu i zapytaj,czy jest jeszcze u nich to wydanie.
Znasz autora i tytuł,to połowa sukcesu.
Ja szukam z Galicji Wschodniej,takich publikacji,jeśli takowe są?
Pozdrawiam serdecznie.Gośka. Very Happy

danisha
Temat postu:   PostWysłany: 20 Mar 2007 - 21:51

Nie jest to prawdopodobnie dobry adres, ale dotyczy cmentarzy z tego okresu, tym razem pow.zamojskiego.Otóż przeglądając w AP Lublin inwentarz książkowy,w zespole nr245 dotyczący Komendy Powiatowej w Zamościu natknęłam się na sygn.27 która podobno zawiera wykazy liczbowe grobów żołnierzy austr. węgier. niem. i ros. 1917-1918 w pow.zamojskim;sygn.28 to samo tylko z 1916r;sygn.29 to wykaz osób zmarłych w szpitalach pow.zam.od 1915-1918. Jeśli już ktoś to na forum poruszał a ja się powtarzam to przepraszam .Może jednak się komuś przyda.

Serdecznie pozdrawiam
Danka

Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
PNphpBB2 © 2003-2007 

Dodaj do ulubionych .::. Startuj z nami .::. Rekomenduj nas .::.
Copyright 2004 Tomasz Nitsch ( admin@genpol.com ) | Warunki używania serwisu | Polityka prywatności