| Autor |
Wiadomość |
uzytkownik
|
|
|
Temat postu: Cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej w Małopolsce
Wysłany: 10 Lut 2005 - 08:14
|
|
|
|
Witam, chciałem podzielić sie kilkoma uwagami które nasunęły mi się po znalezieniu na waszej stronie reklamy nowego projektu : "Cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej w Małopolsce" Sławomir Dąbrowski.
Podobają mi się jego założenia a to z powodów:
1. Nazwiska i plany cmentarzy, spisy poległych są, jeśli chodzi o zachodnigalicyjskie cmentarze pierwszej wojny już opublikowane (2/3 z 400 zachodniogalicyjskich cmentarzy) na papierze przez Jerzego Drogomira w ksiązkach "Polegli w Galicji Zachodniej 1914 - 1915 (1918) t. I i t.II. Dosyć łatwo będzie przekopiować do internetu kilkuletnią (jesli nie kilkunastoletnią) pracę p. Drogomira zwłaszcza że w maju 2005 ma zostać wydany III tom zawierający dane pozostałych cmentarzy (do okrągłej liczby 400-tu).
2. Inwentaryzację będzie też dosyć łatwo "przeprowadzić" ponieważ, także została już wykonana i także została opublikowana na papierze : Duda Oktawian, „Cmentarze I wojny światowej w Galicji Zachodniej 1914-1918”, Ośrodek Ochrony Zabytkowego Krajobrazu, Warszawa, 1995; Wystarczyło będzie w zasadzie tylko przejechać samochodem po terenie byłej Galicji Zachodniej i zaktualizować dane. Ale i to będzie dosyć łatwe bo:
3. Od kilku lata w sieci egzystuje strona www.cmentarze.gorlice.net.pl na której można znaleźć opisy wraz ze zdjęciami stanu obecnego większości z 400 zachodniogalicyjskich cmentarzy wojennych I wojny światowej.
Podsumowując jest to ogólnie bardzo ambitny projekt i co najważniejsze całkowicie, moim zdaniem mozliwy do szybkiej i gładkiej realizacji, czego panu Sławomirowi Dąbrowskiemu życzę. |
|
|
| |
|
|
|
 |
MariaŁopaciuk
|
|
Temat postu: Cmentarze wojenne I wojny światowej w Małopolsce
Wysłany: 23 Lis 2006 - 11:46
|
|

|
|
Witam
Przeczytałam Pana - bardzo mnie ten projekt zainteresował, gdyż od kilku lat poszukuje podobnej publikacji obejmującej Galicję Środkową ( okolice Jarosławia, Rzeszowa Przemyśla ).
Proszę o informacje czy w/w przez Pana projekt w tym poście już jest realizowany, gdzie dostępne są materiały ( książki ? ) na ten temat ?
Czy zna Pan inne materiały, książki osoby - gdzie mogłabym szukać informacji na temat cmentarzy wojennych I wojny światowej obejmującą d. Galicję Środkową ?
Pozdrawiam
Maria |
|
|
| |
|
|
|
 |
zygbor
|
|
Temat postu:
Wysłany: 14 Gru 2006 - 16:07
|
|
|
|
"Użytkowniku" zgadzam sie,że projekt jest bardzo ambitny.Nie zgadzam sie jednak ze stwierdzeniem ,że można go w sposób łatwy i gładki wcielic w życie.Na terenie Galicji w dokumentacji cmentarzy są przeogromne braki.Wiem od osób kompetentnych,że Ukraińcy po wejściu
po 17 wrzesnia konfiskowali całą dokumentację zarzadów wielu cmentarzy i dokumentacja ta nigdy nie została odzyskana.Groby działaczy i żołnierzy walczących przeciw oddziałom ukraińskim były dewastowane,zrywano tablice a nacjonaliści ukraińscy dopuszali się
profanacji nie tylko grobów ale także pomników w tym także pomnika Orląt Przemyskich.Nasze władze samorządowe powinny zabiegać u naszych wschodnich sąsiadów o zwrot wywiezionej (zagrabionej)
dokumentacji historycznej cmentarzy polskich.
Pozdrawiam
Zygmunt Borowy |
|
|
| |
|
|
|
 |
bayerek
|
|
Temat postu:
Wysłany: 14 Gru 2006 - 17:42
|
|

|
|
Witaj Mario!
Przejrzyj Bibliografię Zachodniogalicyjskich Cmentarzy Wojennych sporządzoną przez P. Marka Widurka, a zamieszczoną tutaj:
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty/cmentarze/bibliografia
Może znajdziesz coś dla siebie.
Jest też trzytomowe wydanie „Galicyjskich Cmentarzy Wojennych” autorstwa Romana Frodymy, wydane przez Oficynę Wydawniczą „Rewasz”
tom I - Beskid Niski i Pogórze
tom II - Okolice Tarnowa
tom III - Brzesko - Bochnia – Limanowa
Ale wydaje mi się, że obejmuje tereny za bardzo na zachód w stosunku do Twoich potrzeb.
Pozdrawiam
Monika Bayer-Smykowska |
|
|
| |
|
|
|
 |
rysiu
|
|
Temat postu:
Wysłany: 15 Gru 2006 - 21:39
|
|

|
|
| Zwracam się z prośbą w sprawie cmentarzy z okresu pierwszej wojny św. interesuje mnie cmentarz w miejscowości Pustomyty koło Lwowa tj. czy ktoś na temat tego cmentarza ma jakieś informacje . Bo poszukuję grobu mojego wujka . Rysiu . |
|
|
| |
|
|
|
 |
MariaŁopaciuk
|
|
Temat postu: Cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej w Małopolsce
Wysłany: 15 Gru 2006 - 22:07
|
|

|
|
Witaj Moniko,
Niestety przytoczone przez Ciebie pozycje książkowe nie obejmują interesującego mnie obszaru Galicji Środkowej. Usilnie poszukuję książkę autorstwa Ireny Zając „ Cmentarze I WŚ woj. przemyskiego ” wydanej w 2001 r. przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Przemyślu.
Serdecznie pozdrawiam
Maria |
|
|
| |
|
|
|
 |
jdgorski
|
|
Temat postu: cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej
Wysłany: 02 Mar 2007 - 12:07
|
|

|
|
Witam!
Poszukuję informacji na temat osoby o nazwisku Ludwik Stasik, który urodził się w 1895 roku w Kotlinie koło Jarocina. Zginął na froncie w 1915 roku w miejscowości Bania w Karpatach podczas walk w I wojnie światowej. W czasie tej wojny został wcielony do armii niemieckiej i skierowany na front wschodni na pomoc armii austriackiej walczącej wówczas z wojskami rosyjskimi na froncie w Karpatach.
Poszukuję grobu Ludwika Stasika.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Jeśli to możliwe, to proszę o przesłanie zdjęcia grobu.
Pozdrawiam serdecznie
Roman |
|
|
| |
|
|
|
 |
goga
|
|
Temat postu:
Wysłany: 02 Mar 2007 - 12:52
|
|
|
|
Witam.
Mario-zwróć się bezpośrednio do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Przemyślu i zapytaj,czy jest jeszcze u nich to wydanie.
Znasz autora i tytuł,to połowa sukcesu.
Ja szukam z Galicji Wschodniej,takich publikacji,jeśli takowe są?
Pozdrawiam serdecznie.Gośka.  |
|
|
| |
|
|
|
 |
danisha
|
|
Temat postu:
Wysłany: 20 Mar 2007 - 21:51
|
|
|
|
Nie jest to prawdopodobnie dobry adres, ale dotyczy cmentarzy z tego okresu, tym razem pow.zamojskiego.Otóż przeglądając w AP Lublin inwentarz książkowy,w zespole nr245 dotyczący Komendy Powiatowej w Zamościu natknęłam się na sygn.27 która podobno zawiera wykazy liczbowe grobów żołnierzy austr. węgier. niem. i ros. 1917-1918 w pow.zamojskim;sygn.28 to samo tylko z 1916r;sygn.29 to wykaz osób zmarłych w szpitalach pow.zam.od 1915-1918. Jeśli już ktoś to na forum poruszał a ja się powtarzam to przepraszam .Może jednak się komuś przyda.
Serdecznie pozdrawiam
Danka |
|
|
| |
|
|
|
 |
|
|