| Autor |
Wiadomość |
Milksurfer
|
|
Temat postu: Historyczne Ksiegi Adresowe
Wysłany: 08 Maj 2006 - 18:58
|
|

|
|
Czesc!
Jestem za tym aby Zrobic kopie Historycznych Ksieg Adresowych Polski i umiescic je darmowo w internecie Wazne by bylo aby je najpierw spisac Gdzie sie znajduja i jakie Miasta roczniki kto posiada
Aby ten cel osiagnac prosze was o pomoc
jezeli kazdy by poszedl do Biblioteki i spisal Roczniki lub zrobil Kopie-Fotki Itp.
bylo by to szybko wykonane
dla tego pytam sie was kto sie zmna tego podejmnie i co o tym sadzicie
pyta
Marcin |
|
|
| |
|
|
|
 |
adamkami
|
|
Temat postu:
Wysłany: 08 Maj 2006 - 19:01
|
|

|
|
Myślę, że trzeba zacząć od spisania tego co już jest dostępne w Internecie. A jest tego niemało. Może w dziale linki wystarczy utworzyć dział "Historyczne Księgi Adresowe".
Adam Kamiński |
|
|
| |
|
|
|
 |
Milksurfer
|
|
Temat postu:
Wysłany: 08 Maj 2006 - 19:18
|
|

|
|
Tez tak sadze jak by nie bylo to powinisny te wazne zrudla i ich miejsca spisac Ja pochodze z Grudziadza i tylko w miom miescie w Bibliotece znalazlem tego tez Miasta ponad 13 ekxemplazy od okolo 1800 roku
w bibliotekach Cyfrowych jest tez kilka Ciekawostek ale w bibliotekach miejskich jest tego maprawde Wiecej
Jestem zatym aby kazdy podal i udostepnil swoje zrudla innym nawet wykonal kopie i zamiescil w genpolu by to nam wszystkim ulatwilo poszukiwanie i umozliwilo dojscie do dosyc dokladnych spisow
Jezeli jest to mozliwe to na stronie Genpol zaoferowac to super
ja bym wtedy jusz cos mial
Marcin |
|
|
| |
|
|
|
 |
Milksurfer
|
|
Temat postu: Heidelberg-Berlin Adreßbucher czyli Ksiaszki Adresowe
Wysłany: 08 Maj 2006 - 19:41
|
|

|
|
Dobrym przykladem na takie spisy-zbiory sa te dwie strony z niemczech
Z Berlina i Heidelberg
moze sie komu przydadza
ja sobie tak mniej wiecej Wyobrazam jak to powinno wygladac i funkcionowac podstawa ale sa wszyscy ktuzy cos wiedza o zrudlach i stronach z ta tematyka
tu wiec sa adresy jako przyklat i zrudlo
Heidelberg
http://www.ub.uni-heidelberg.de/helios/digi/hdadressbuch.html
Berlin
link |
|
|
| |
|
|
|
 |
maciejrog
|
|
Temat postu:
Wysłany: 08 Maj 2006 - 20:08
|
|

|
|
|
|
|
 |
Radagast
|
|
Temat postu:
Wysłany: 08 Maj 2006 - 20:12
|
|

|
|
Obawiam się, że może być problem z kserowaniem takich pozycji. Sam już prosiłem w bibilotece miejskiej o skserowanie książek adresowych. Niestety zawsze spotykałem się z odmową. Ksiązek sprzed 1945 raczej nigdzie nie udostępnią do kserowania.
Chyba cała nadzieja w bibliotekach cyfrowych. Jeśli wiecie gdzie przechowywane są takie pozycje piszcie do bibliotek cyfrowych z prośbami by umieścili w wersji cyfrowej takie a takie książki adresowe.
Pozdrawiam Radek |
|
|
| |
|
|
|
 |
malinowska
|
|
Temat postu:
Wysłany: 08 Maj 2006 - 20:35
|
|
|
|
|
|
|
 |
Milksurfer
|
|
Temat postu:
Wysłany: 08 Maj 2006 - 21:24
|
|

|
|
|
|
|
 |
admin
|
|
Temat postu:
Wysłany: 09 Maj 2006 - 08:23
|
|
Administrator

|
|
A może lepiej umieszczać to od razu w dziale Linki. Tam nie znikną w stercie różnych postów forum i prawdopodobieństwo, że ktoś skorzysta jest znacznie większe.
Jeśli tak myślisz/myślicie to przygotuję specjalną kategorię i przeniosę tam te księgi, które już są wpisane do bazy linków.
Czy tak robimy? |
|
|
| |
|
|
|
 |
Mireq
|
|
Temat postu:
Wysłany: 09 Maj 2006 - 08:35
|
|
|
|
oczywiscie, ze tak!
mozesz zabierac sie do roboty
pozdr. MireQ |
|
|
| |
|
|
|
 |
Milksurfer
|
|
Temat postu:
Wysłany: 09 Maj 2006 - 08:54
|
|

|
|
No tak by bylo na poczatek fajnie
Ale bysmy mogli jerzeli jest to mozliwe rozdzielic Ksiarzki na typy Jak:
Adresowe, Gospodarstw, Ludzi ubogich, itp. |
|
|
| |
|
|
|
 |
admin
|
|
Temat postu:
Wysłany: 09 Maj 2006 - 09:31
|
|
Administrator

|
|
Kategorii to ja mogę zrobić bez liku. Obawiam się jednak, że wiele z nich będzie pusta. To już wolę zrobić dwie-trzy, czyli np. Adresowe i Inne. A jak w Inne będzie już tak z 5 linków np. gospodarstw (chociaż szczerze mówiąc niespecjalnie wiem o jakich księgach myślisz w tym przypadku) to wtedy można łatwo utworzyć nową kategorię i przenieść tam te linki.
Pomyśl nad tym i podaj mi proszę listę kategorii do założenia. |
|
|
| |
|
|
|
 |
Radagast
|
|
Temat postu:
Wysłany: 09 Maj 2006 - 15:32
|
|

|
|
|
Milksurfer napisał:
To kilka jeszcze nie wymienionych stron
Miedzyjnymi dla pana z Bydgoszczy
Dzięki - oczywiście znam te pozycje, znalazłem tam wielu swoich krewnych. Z tego co wiem KPBC w niedługim czasie powinna wrzucić jeszcze księgi dla Bydgoszczy z lat 1925, 1928, 1933. W bibliotece miejskiej są chyba jeszcze jakieś księgi dla tego miasta i zapewne dla innych z regionu. Jak tam będę to przy okazji spiszę jakie pozycje się znajdują w katalogu. W bibliotece UKW, w filii historycznej znajduje się jeszcze Księga adresowa Bydgoszczy z 1907r.
W KaRo można namierzyć sporo ksiąg adresowych, jednak trzeba pamiętać, że duża część starszych pozycji nie została dotąd skatalogowana. Po wpisaniu w wyszukiwarkę "księga adresowa" zostają wyświetlone następujące rekordy: http://karo.umk.pl/cgi-bin/BG/Z2W120/z2w_f_d.pl
Milksurfer napisał:
ja uwazam ze tak to powinnismy robic
I ja tak uważam, ale obawiam się, że prośby skopiowanie materiałów sprzed 1945 graniczą z niemożliwością.
Pozdrawiam Radek Kotecki |
|
|
| |
|
|
|
 |
Milksurfer
|
|
Temat postu:
Wysłany: 09 Maj 2006 - 17:36
|
|

|
|
Hallo
Wlasnie spisuje wszystkie Ksiegi adresowe kture sie znajduja na Stronie Wielkopolskej Bibliotece cyfrowej i na stronie Kujawsko- Pomorskej Bibliotece cyfrowej jest troche tego ale malo rudnorodne
Ja wykonam Na Excel Tabelke Do spisywania Zbioruw W bibliotekach aby bylo to prostsze i lateiejsze to zbieranie i aby to wszystko mialo reke i noge Jezeli kazdy z zainteresowanych zpisze jakie ksiazki sie u nich w bibliotekach znajduja to bedzie latwiej cos skumac dla wszystkich
To co spisalem wysylam Admin
mam nadzieje ze sie przyda |
|
|
| |
|
|
|
 |
Milksurfer
|
|
Temat postu:
Wysłany: 09 Maj 2006 - 19:27
|
|

|
|
Zrobilem Szablon w Excel dla zainteresowanych Spisywaniem ksiag I ich miejsc Spoczywania w bibliotekach miejskich itd.
Mozecie sie u mnie o szablon zglosic albo mam nadzieje jezeli bedzie zamieszczony to sciagnac ze strony To moj Adres
genealogia-jasinski@gmx.de
Jezeli ktos ma jakis pomysl albo wie co jest gdzie to czekam na info |
|
|
| |
|
|
|
 |
|
|